lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Grochówka na wędzonych kościach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Mamy mroźne dni od jakiegoś czasu, idealnym daniem będzie zupa sycąca i rozgrzewająca mianowicie grochówka na wędzonych kościach. Uwielbiam, zwłaszcza jak sama ugotuję.

Grochówka na wędzonych kościach Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Grochówka na wędzonych kościach

Składniki:

  • 3 l wody
  • ok. 350 g wędzonych kości ( miałam ze schabu)
  • 500 gram grochu łuskanego
  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki starte
  • seler starta
  • pietruszka starta
  • sól
  • pieprz biały mielony do smaku
  • majeranek 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Grochówka na wędzonych kościach

Wykonanie:

Do garnka wkładam umyty groch i kości wędzone, wlewam wodę. Gotuje koło godziny. Teraz dodaje marchew seler i pietruszkę startą na tarce na grubych wiórkach. Ziemniaki kroje w kostkę i myje dodaje do zupy. Teraz przyprawiam sola jeśli zbyt mało słone i pieprzem do smaku. Kiedy zupa prawie jest gotowa dodaje majeranek. Mieszam chwile i gotowe. ( Całość gotowania to 2.1/2 godziny).

Grochówka na wędzonych kościach
Zupę gotowałam koło 2 godzin i 30 minut.

Tagi:

groch