madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Zupa grochowa na wędzonych kościach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zupa gotowana na wędzonych kościach z dodatkiem łupanego grochu i warzyw znana też jako grochówka wojskowa

Zupa grochowa na wędzonych kościach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa grochowa na wędzonych kościach

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa na wędzonych kościach
Do garnka wkładamy wędzone kości , zalewamy wodą dodajemy sól, majeranek, liście laurowe i ziele angielskie, kostki rosołowe i wsypujemy połówki łupanego grochu. Całość gotujemy do momentu aż groch będzie miękki. Wtedy wyjmujemy kości. Do zupy dodajemy wcześniej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i pietruszkę, które także gotujemy do miękkości. W między czasie kroimy w kostkę boczek i kiełbasę oraz cebulę, które podsmażamy a potem dodajemy do garnka kiedy warzywa będą miękkie. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę pszenną tworząc zasmażkę którą następnie rozprowadzamy zupą i wlewamy wszystko do garnka. Zagotowujemy.
Zupa grochowa na wędzonych kościach
Do garnka wkładamy kości z grochem i zalewamy wodą
Zupa grochowa na wędzonych kościach
Ziemniaki marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
Zupa grochowa na wędzonych kościach
Kiełbasę i boczek kroimy a następnie podsmażamy

Tagi:

kielbasa groch