iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Grochówka z zielonego groszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Grochówka to dobra i rozgrzewająca zupa na chłodne dni u nas pomimo czerwca też jest zimno i trzeba się rozgrzewać zupą dlatego dzisiaj inna wersja tej tradycyjnej zupy.

Grochówka z zielonego groszku

Składniki:

Grochówka z zielonego groszku

 

  • 2 szklanki zielonego groszku
  • 5 większych ziemniaków
  • 2 młode marchewki
  • 2 młode pietruszki u mnie razem z nacią
  • liście selera, pory i lubczyku
  • 30 dag wędzonego boczku
  • świeży majeranek

Sposób przygotowania:

Grochówka z zielonego groszku

ETAP 1:

Grochówka z zielonego groszku
Zielony świeży groszek rozgotować i zmiksować.

Groch po wyłuskaniu odmierzyć i zalać wodą tak, aby cały był nią przykryty, następnie rozgotować i zmiksować.

ETAP 2:

Grochówka z zielonego groszku
Wędzony boczek dobrze zrumienić na patelni.

Boczek pokroić w cienkie paseczki i zrumienić na patelni.

ETAP 3:

Grochówka z zielonego groszku
Ugotować wywar warzywny a na nim zupę.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dołożyć marchewkę pokrojoną w plasterki i pietruszkę razem z całą resztą zieleniny, zalać 1 litrem wody, dosypać 1 łyżeczkę jarzynki i 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, przykryć i gotować do miękkości warzyw.
Kiedy warzywa są miękkie dolać całe pure z groszku i podsmażony boczek, ale bez tłuszczu, całość jeszcze razem chwilkę gotować na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i posypać sporą ilością posiekanego świeżego majeranku.


Tagi:

groch groszek