Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Grochówka na wędzonym skrzydełku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Jedna z moim ulubionych wersji grochówki

Grochówka na wędzonym skrzydełku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grochówka na wędzonym skrzydełku

 

  • 300 g grochu łuskanego
  • 300 g wędzonych skrzydełek kurczaka
  • 4 ziemniaki
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 małe kiełbaski śląskie
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 czubata łyżka majeranku

 

Sposób przygotowania:

Grochówka na wędzonym skrzydełku
Groch wypłukać 2 razy, wrzucić do garnka, dodać umyte skrzydełka, zalać wodą i zagotować. W tym czasie obrać i umyć ziemniak i marchew. Pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Gotować do miękkości warzyw. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić w kostkę. Przesmażyć wszystko razem na patelni. Dodać do zupy, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, zagotować. Skrzydełka można obrać z kości i wrzucić mięso do zupy. Pyszna, szybka grochówka z wędzonym skrzydełkiem i kiełbasą
Grochówka na wędzonym skrzydełku
Groch wypłukać 2 razy, wrzucić do garnka, dodać umyte skrzydełka, zalać wodą i zagotować.
Grochówka na wędzonym skrzydełku
W tym czasie obrać i umyć ziemniak i marchew. Pokroić w kostkę i wrzucić do zupy. Gotować do miękkości warzyw.
Grochówka na wędzonym skrzydełku
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kiełbasę pokroić w kostkę. Przesmażyć wszystko razem na patelni.
Grochówka na wędzonym skrzydełku
Dodać do zupy, doprawić solą, pieprzem i majerankiem, zagotować. Skrzydełka można obrać z kości i wrzucić mięso do zupy.