lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Grochówa na wędzonych golonkach

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wędzone kości, skrzydełka golonki czy udka z kurczaka, wszystko pyszne. Moja grochówa będzie na wędzonych wieprzowych golonkach. Robię pierwszy raz na nich, chcę zobaczyć czy będzie smakować.

Grochówa na wędzonych golonkach

Składniki:

Grochówa na wędzonych golonkach

Składniki:

  • woda 2 litry

 

  • marchew 3 sztuki pokrojona w plasterki

 

  • natka pietruszki mały pęczek

 

 

  • seler 100 g

 

  • listek laurowy 3 szt

 

 

  • majeranek 2 łyżki

 

 

  • groch połówki 1.1/2 szklanki

 

  • cebule 2 szt małe podpieczone nad gazem

 

  • golonki wieprzowe wędzone 400 g

Sposób przygotowania:

Grochówa na wędzonych golonkach

Krok 1

Groch zamaczam na noc w wodzie.

Krok 2

Do garnka wlewam wodę, dodaje pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchew pokrojona w plasterki. Wkładam włoszczyznę seler, por, pietruszkę. Dodaje groch namoczony i gotuję na małym ogniu.

Krok 3

W trakcie gotowania dodaje ziele, listek i cebule podpieczona nad gazem, nadal gotuję do momentu, aż groch będzie miękki. Wkładam golonki wędzone, uwielbiam kiedy są rozgotowane, można wtedy mięsko zjeść.

Krok 4

Kiedy groch nam się rozgotuje, a mięsko odchodzi od kości dodajemy majeranek i nadal gotujemy jeszcze przez chwilę. Grochówa boska mniam.