Sposób przygotowania:
Zupa grochowa na wędzonceprzygotowanie
Groch płuczemy i zalewamy 2 l wody, dodajemy sól, liście laurowe i ziela angielskie- gotujemy 30 minut.
Boczek kroimy na plasterki lub kosteczkę i przesmażamy na patelni.
c.d przygotowania
Usmażony ściągamy na talerz, a na wytopionym tłuszczu rumienimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Cebulę ściągamy - tłuszcz odstawiamy, ale nie wylewamy, na nim zrobimy lekką zasmażkę.
przygotowujemy warzywa
Warzywa obieramy i kroimy w półplasterki , seler i ziemniaki w większą kostkę
Do grochu dajemy pokrojone warzywa i boczek, gotujemy kolejne 15-20 minut.
Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.
zasmażka
Odstawiony tłuszczyk podgrzewamy, dodajemy mąkę i mieszamy, aż mąka sie lekko zrumieni.
Zasmażkę i roztarty w rękach majeranek dodajemy do zupy.
Gotujemy jeszcze minutkę i ewentualnie doprawiamy.
Podajemy z grzankami.
Smacznego.
Loren83