SUPERPRZEPIS

Zupa grochowa na wędzonce

  • 1
  • reanja
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Zupa grochowa na wędzonce Więcej zdjęć (2)

Sezon jesienno-zimowy to typowy czas gdy najbardziej smakują nam zupy gęste, sycące i rozgrzewające, a taka jest grochówka.

Składniki:

Zupa grochowa na wędzonce

 

  • 300 g grochu łuskanego

 

  • 200 g boczku swojskiego wędzonego

 

 

  • 1 duża cebula

 

  • 2 marchewki

 

  • 1 pietruszka

 

  • kawałek selera

 

 

 

 

  • sól i pieprz do smaku

 

  • majeranek- dużo :)

 

Sposób przygotowania:

Zupa grochowa na wędzonce

przygotowanie

Zupa grochowa na wędzonce
boczek można pokroić w kosteczke lub plasterki

Groch płuczemy i zalewamy 2 l wody, dodajemy sól, liście laurowe i ziela angielskie- gotujemy 30 minut.

Boczek kroimy na plasterki lub kosteczkę i przesmażamy na patelni.

c.d przygotowania

Zupa grochowa na wędzonce
cebulkę podsmażamy na rumiano- taka najlepiej smakuje

Usmażony ściągamy na talerz, a na wytopionym tłuszczu rumienimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.

Cebulę ściągamy - tłuszcz odstawiamy, ale nie wylewamy, na nim zrobimy lekką zasmażkę.

przygotowujemy warzywa

Zupa grochowa na wędzonce
marchewkę kroimy na grubsze plastry, a ziemniaki na większą kosteczkę

Warzywa obieramy i kroimy w półplasterki , seler i ziemniaki w większą kostkę

Do grochu dajemy pokrojone warzywa i boczek, gotujemy kolejne 15-20 minut.

Pod koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę.

zasmażka

Zupa grochowa na wędzonce
z zasmażki można zerzygnować

Odstawiony tłuszczyk podgrzewamy, dodajemy mąkę i mieszamy, aż mąka sie lekko zrumieni.

Zasmażkę i roztarty w rękach majeranek dodajemy do zupy.

Gotujemy jeszcze minutkę i ewentualnie doprawiamy.

Podajemy z grzankami.

Smacznego.