monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Grochówka pod pierzynką z prażoną cebulą

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

W Poznaniu pogoda fatalna a ta zupka wspaniale rozgrzewa, syci i poprawia humor, zapraszam:)

Grochówka pod pierzynką z prażoną cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grochówka pod pierzynką z prażoną cebulą

 

  • 1 mała porcja rosołowa ( ja miałam jakieś 35 dag)
  • 1 szklanka grochu połówki
  • 10-12 cm kiełbasy podwawelskiej
  • 10-12 cm kiełbasy wiejskiej
  • 1,5 marchewki
  • 1 cebula czerwona
  • 30 dag ziemniaków (3 średnie sztuki)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki majeranku
  • 2-3 łyżki oleju
  • garść prażonej cebulki przygotowanej wg przepisu https://gotujmy.pl/prazona-cebulka-dodatek-idealny,przepisy,176878.html

 

Sposób przygotowania:

Grochówka pod pierzynką z prażoną cebulą
Groch zalać 3 szklankami zimnej wody porządnie przepłukać i wylać wodę. Ponownie zalać 3 szklankami zimnej wody i pozostawić groch na noc. Na drugi dzień mięso porządnie wypłukać. Włożyć do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody, wsypać łyżeczkę soli i wstawić na ogień. Zagotować. Podczas gotowania zbierać szum który się zbierze. Gdy wywar przestanie się „szumować” gotować jeszcze przez 15 minut a potem wywar przecedzić przez sito do innego garnka. Postawić ponownie na ogień, wsypać odcedzony i wypłukany groch. Gdy groch będzie na wpół miękki dodać pokrojone w cienkie słupki ziemniaki (najpierw pokroiłam ziemniaki na tarce częścią do krojenia w cienkie plasterki a potem zrobiłam z tego słupki). Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach i dodać do zupy. W między czasie kiełbasy obrać z osłonek i pokroić w kostkę średniej wielkości. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego kiełbasę. Podsmażyć ją aż uzyska ładny rumiany kolor. Łyżką cedzakową zdjąć kiełbasę i dodać ją do zupy, a na pozostały na patelni olej wsypać majeranek, 2 razy zamieszać i wrzucić posiekaną cebulkę i ją zeszklić. Dodać do zupy. Zagotować. Zupa jest gotowa gdy groch i ziemniaki są miękkie. Przed podaniem na wierzchu zupy ułożyć sporą czapeczkę prażonej cebuli. Można podać z chlebem. Ja zaserwowałam z proziakami z serem żółtym( według przepisu https://gotujmy.pl/proziaki-z-serem-wg-moniki-,przepisy,176880.html). Zapraszam i smacznego!
Grochówka pod pierzynką z prażoną cebulą
Ziemniaki pokroić w cieniutkie słupki
Grochówka pod pierzynką z prażoną cebulą
Obrane marchewke zetrzeć na dużych oczkach i dodać do zupy
Grochówka pod pierzynką z prażoną cebulą
Obie kiełbaski obrać z oslonki i pokroić w średnią kostkę
Grochówka pod pierzynką z prażoną cebulą
Na pozostałym tłuszczu uprażyć majeranek i zeszklić cebulke, dodac do zupy

Tagi:

kielbasa groch