Sposób przygotowania:
Grochówka pod pierzynką z prażoną cebulą
Groch zalać 3 szklankami zimnej wody porządnie przepłukać i wylać wodę. Ponownie zalać 3 szklankami zimnej wody i pozostawić groch na noc. Na drugi dzień mięso porządnie wypłukać. Włożyć do garnka, zalać 2 litrami zimnej wody, wsypać łyżeczkę soli i wstawić na ogień. Zagotować. Podczas gotowania zbierać szum który się zbierze. Gdy wywar przestanie się „szumować” gotować jeszcze przez 15 minut a potem wywar przecedzić przez sito do innego garnka. Postawić ponownie na ogień, wsypać odcedzony i wypłukany groch. Gdy groch będzie na wpół miękki dodać pokrojone w cienkie słupki ziemniaki (najpierw pokroiłam ziemniaki na tarce częścią do krojenia w cienkie plasterki a potem zrobiłam z tego słupki). Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach i dodać do zupy. W między czasie kiełbasy obrać z osłonek i pokroić w kostkę średniej wielkości. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić na niego kiełbasę. Podsmażyć ją aż uzyska ładny rumiany kolor. Łyżką cedzakową zdjąć kiełbasę i dodać ją do zupy, a na pozostały na patelni olej wsypać majeranek, 2 razy zamieszać i wrzucić posiekaną cebulkę i ją zeszklić. Dodać do zupy. Zagotować. Zupa jest gotowa gdy groch i ziemniaki są miękkie. Przed podaniem na wierzchu zupy ułożyć sporą czapeczkę prażonej cebuli. Można podać z chlebem. Ja zaserwowałam z proziakami z serem żółtym( według przepisu https://gotujmy.pl/proziaki-z-serem-wg-moniki-,przepisy,176880.html). Zapraszam i smacznego!
2milutka
zewa
2milutka
Ewciu to mięska też dodaj troszkę ...ale mam smaka ...że też na diecie jestem abuuuu:(
zewa
A będzie mięsko i kiełbaska też. Oj te diety :(
monikaT83