Agiatis

Agiatis

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Grochówka w/g Agiatis

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Gęsta sycąca zupa grochowa w moim wydaniu;)

Grochówka w/g Agiatis

Składniki:

Grochówka w/g Agiatis

 

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 szklanki grochu (u mnie połówki)
  • 500g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżeczki mąki
  • 2 listki laurowe
  • 2-3 ziela angielskie
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła - do smażenia cebuli
  • 1 łyżka oleju do podsmażenia kiełbasy

 

 

Sposób przygotowania:

Grochówka w/g Agiatis
Groch opłukać, przekładamy do bulionu warzywnego i gotujemy pod przykryciem około godziny. W miedzy czasie kroimy kiełbasę plasterki lub kostkę jak lubicie. Możemy dodać do zupy także podsmażony boczek;) Podsmażoną kiełbasę dodajemy do gotującego się grochu, dodajemy liść laurowy, ziele angielski, przyprawiamy sola i pieprzem. Cebulę kroimy w drobna kostkę, smażymy na maśle, dodajemy mąkę - mieszamy. Gdy powstanie " zasmażka dodajemy od razu do zupy. Zagotowujemy zupę - podajemy z pieczywem.

Tagi:

kielbasa groch