Sposób przygotowania:
Grochówka z parówkami i chili
Kości od kurczaka i wędzone kości od schabu umyć, przełożyć do garnka, zalać 2,5 l zimnej wody, zagotować. Tuż przed momentem wrzenia zebrać szumowiny. Seler i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewki obrać, pokroić w półplasterki. Por oczyścić, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, papryczkę pokroić w bardzo małą kostkę (bez pestek). Na patelni rozgrzać trochę oleju, zeszklić na nim cebulę, czosnek i papryczkę. Dodać do tego przygotowane warzywa, smażyć razem ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Podsmażone warzywa dodać do wywaru razem z ziemniakami i grochem. Dodać też majeranek, trochę soli i pieprzu. Z parówek zdjąć osłonki. Parówki pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju, dodać do zupy. Wymieszać, gotować do miękkości wszystkich warzyw. Na rozgrzany olej wsypać mąkę, lekko ją podsmażyć. Do zasmażki wlać szklankę zimnej wody, wymieszać. Zagęścić tym zupę. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.