Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Grochówka z biełbaską i boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczna grochówka pachnąca majerankiem.

Grochówka z biełbaską i boczkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grochówka z biełbaską i boczkiem

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Grochówka z biełbaską i boczkiem
Groch ugotować, aby był prawie miękki w osolonej wodzie. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchew w talarki, wrzucić do wywaru. Dodać ziele angielskie i liście laurowe (ilość wedle uznania). Usunąć skórę z boczku i wrzucić do wywaru i gotować razem, aż warzywa lekko zmiękną. Boczek i cebulę podsmażyć, dodać po kilku minutach do zupy przy użyciu łyżki cedzakowej,(aby na patelni został tłuszcz), dodać również pokrojoną w kostkę kiełbasę śląską. Dodać groch, gotować jeszcze kilka minut, aż całkowicie będzie miękki, doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Na tłuszczu ze smażenia boczku i cebuli przygotować zasmażkę, dodać do zupy, wymieszać i zagotować.
Grochówka z biełbaską i boczkiem
Groch ugotować, tak aby był prawie miękki.
Grochówka z biełbaską i boczkiem
Do wywaru dodać warzywa, przyprawy i gotować do miękkości.
Grochówka z biełbaską i boczkiem
Boczek i cebulę pokroić i podsmażyć, dodać do zupy.
Grochówka z biełbaską i boczkiem
Zupę doprawić i ewentualnie zagęścić zasmażką.

Tagi:

kielbasa groch