Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 235]

Piwniak - biała kiełbasa pieczona z piwem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Koniecznie użyć kiełbasy białej surowej - podczas pieczenia mięso puści soki, które, uwięzione w osłonce, wydobędą z kiełbasy wszystko, co najlepsze.

Piwniak - biała kiełbasa pieczona z piwem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Piwniak - biała kiełbasa pieczona z piwem

 

  • 4 surowe białe kiełbasy
  • 2 cebule (pokroić w piórka)
  • 5 ząbków czosnku (całe / obrać)
  • 500 ml jasnego piwa
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie (5 ziaren)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (mielona)
  • 1 łyżka majeranku (suszony)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Piwniak - biała kiełbasa pieczona z piwem
► Kiełbaski umyć i papierowym ręcznikiem osuszyć. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem rozłożyć kiełbasę. Dookoła pomiędzy kiełbasą umieścić cebulę i czosnek, dołożyć listek laurowy, ziele angielskie, całość oprószyć majerankiem i przyprawić solą, pieprzem i papryką.

► Wszystko zalać piwem i piec w piekarniku około 70 minut w 190C / Termoobieg /, w czasie pieczenia obracać kiełbaski, aby się równomiernie zapiekły. Kiełbasę podawać z chrzanem lub musztardą.
Piwniak - biała kiełbasa pieczona z piwem
Następnie białe kiełbaski posypać jeszcze słodką papryką.
Piwniak - biała kiełbasa pieczona z piwem
Białe kiełbaski przyprawić solą, pieprzem i posypać suchym majerankiem.
Piwniak - biała kiełbasa pieczona z piwem
Dookoła pomiędzy kiełbasą umieścić cebulę i czosnek, dołożyć listek laurowy i ziele angielskie.