jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Pęczotto z groszkiem cukrowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lato to czas, kiedy zdecydowanie częściej sięgamy do dania, w których główną rolę odgrywają warzywa. Moje dzisiejsze pęczotto wzbogaciłam o świeży, cukrowy groszek. I tak powstał pyszny, szybki w przygotowaniu obiadek.

Pęczotto z groszkiem cukrowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pęczotto z groszkiem cukrowym

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy pęczak,
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • 1 szklanka cukrowego groszku,
  • 250 gram pieczarek,
  • 50 gram sera żółtego,
  • Z młoda cebula wraz z szczypiorem,
  • ¾ szklanki wina,
  • 0,5 litry bulionu,
  • Olej,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Sól do smaku,
  • Przyprawa do kurczaka,
  • Tymianek do smaku,
  • Oregano do smaku

Sposób przygotowania:

Pęczotto z groszkiem cukrowym

ETAP 1

Pęczotto z groszkiem cukrowym
przygotowujemy pieczarki

Pieczarki kroimy w plasterki, przysmażamy na oleju i doprawiamy do smaku.

ETAP 2

Pęczotto z groszkiem cukrowym
Pokrojone mięso przyprawiamy do smaku

Mięso kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą do kurczaka i przysmażamy na oleju.

ETAP 3

Pęczotto z groszkiem cukrowym
Obsmażoną kaszę zalewamy winem

Kaszę przepłukujemy i osuszamy. Gotową przysmażamy około 2 minuty na niewielkiej ilości tłuszczu. Po tym czasie zalewamy ją winem.

ETAP 4

Pęczotto z groszkiem cukrowym
Kaszę podlewamy bulionem i gotujemy

Gdy to odparujemy dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki. Całość podlewamy 1 szklaną bulionu i gotujemy.

ETAP 5

Pęczotto z groszkiem cukrowym
do kaszy dodajemy groszek zielony

Gdy to odparujemy dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki. Całość podlewamy 1 szklaną bulionu i gotujemy.


Tagi:

kasza dania