monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Groszek ptysiowy 8

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pierwszy raz robiłam groszek ptysiowy i udał się:), a bałam się,że coś spartaczę:), ale nie tym razem hihi:)

Groszek ptysiowy 8 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Groszek ptysiowy 8

 

Sposób przygotowania:

Groszek ptysiowy 8
Do rondelka wlać wodę, dodać masło i zagotować. Zmniejszyć ogień. Do mieszanki wsypać mąkę i bardzo energicznie wymieszać, aby nie było grudek , uważać także aby nie przypalić ciasta. Mieszać około 2 minut. Zdjąć z ognia i najlepiej przełożyć do innego garnka aby ciasto szybciej przestygło. Gdy ciasto będzie letnie wbić do niego jedno jajo i dokładnie wymieszać. Kolejne wbić dopiero gdy to pierwsze zostanie dokładnie wchłonięte przez ciasto. Piekarnik nagrzać do 200 st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i szprycą lub rękawem (łyżeczką też można) nakładać małe porcje ciasta w większych odstępach bo podczas pieczenia urośnie. Piec 10-12 minut w nagrzanym piekarniku.
Groszek ptysiowy 8
Wodę zagotować z masłem i zmniejszyc płomień
Groszek ptysiowy 8
Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku i dokładnie mieszać
Groszek ptysiowy 8
Ciasto musi byc dobrze wymieszane i mieć gładką konstsyencję
Groszek ptysiowy 8
nakładać na papier małe porcje ciasta i piec około 10-12 min w 200 st