mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Groszek ptysiowy do zup kremów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Groszek ptysiowy przygotowuje się z ciasta parzonego, takiego samego jak na ptysie czy karpatkę. Jest o niebo lepszy niż ten ze sklepu:)

Groszek ptysiowy do zup kremów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Groszek ptysiowy do zup kremów

 

Sposób przygotowania:

Groszek ptysiowy do zup kremów
Mąkę przesiewam do miski, wsypuję przyprawy i dokładnie mieszam. Wodę z masłem umieszczam w rondelku i podgrzewam do rozpuszczenia. Wtedy wsypuję mąkę z przyprawami do zawartości rondla. Całość mieszam, aż do momentu gdy masa zacznie odstawać od dna rondla. Masę przekładam do miski, wbijam po jedno jajko, miksuję dokładnie, wbijam drugie jajko i miksuję dotąd, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto przekładam do szprycy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskam malutkie kuleczki w odstępach od siebie, gdyż w czasie pieczenia znacznie urosną. Wstawiam blachę do nagrzanego piekarnika do temperatury 220*C i piekę ok. 10 – 12 minut do lekkiego zrumienienia.
Groszek ptysiowy do zup kremów
W rondlu umieszczam masło z wodą, podgrzewam
Groszek ptysiowy do zup kremów
Dodaję mąkę przesianą z przyprawami i mieszam
Groszek ptysiowy do zup kremów
Masę miksuję za pomocą miksera lub blendera
Groszek ptysiowy do zup kremów
Na blachę wyłożoną papierem wyciskam kuleczki z masy