SUPERPRZEPIS

Groszkowe kopytka z porzeczkowym musem

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6
Groszkowe kopytka z porzeczkowym musem Więcej zdjęć (5)

Na lato polecam pyszne, groszkowe kopytka. Idealnie pasują do letniego krajobrazu za oknami:). Można je podać na słodko lub z ostrymi dodatkami.

Składniki:

Groszkowe kopytka z porzeczkowym musem

KOPYTKA

  • 400 gram zielonego groszku (świeży lub mrożony),
  • 1 jajko,
  • 200 gram mąki pszennej + na podsypanie,
  • 2 łyżki mąki kokosowej,
  • Szczypta soli,
  • Sól, cukier, woda do ugotowania groszku,
  • 2 łyżki oleju, woda, sól do ugotowania kopytek

MUS PORZECZKOWY

  • Około 300 gram czarnej porzeczki,
  • Ok 4 łyżki cukru (ilość według uznania, do smaku),
  • Szczypta cynamonu

DODATKOWO

  • Śmietana do podania,
  • Świeże owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Groszkowe kopytka z porzeczkowym musem

ETAP 1

Groszkowe kopytka z porzeczkowym musem
ugotowany groszek odcedzamy

MUS: Porzeczkę przepłukujemy i odsączamy z wody.
Tak przygotowaną stawiamy na ogniu. Dodajemy do niej cukier. Porzeczkę gotujemy do momentu jak zmięknie i puści sok. Ewentualnie trochę dłużej, jeśli chcemy zredukować płyn.

Na koniec mus doprawiamy do smaku cynamonem, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.

KOPYTKA: Groszek gotujemy około 5 minut w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (po około 1/3 łyżeczki). Ugotowany odcedzamy i studzimy.

ETAP 2

Groszkowe kopytka z porzeczkowym musem
po ostygnięciu groszek miksujemy

Przestudzony miksujemy.

ETAP 3

Groszkowe kopytka z porzeczkowym musem
Składniki ciasta łączymy, do uzyskania jednolitego koloru

Na stolnicę wykładamy mąki, jajko, sól. Do przygotowanych składników dodajemy puree z groszku.

Całość zagniatamy, do uzyskania jednolitego, zielonego ciasta groszkowego.

ETAP 4

Groszkowe kopytka z porzeczkowym musem
Przygotowane kopytka gotujemy do miękkości około 5 minut

Z gotowego ciasta toczymy wałki i średnicy około 1,5 cm, Wałki kroimy pod skosem na odcinki około 2,5 cm. W ten sposób powstaną nam kopytka.

Gotowe gotujemy w wodzie osolonej i z dodatkiem oleju. Kopytka gotujemy do miękkości około 5 minut. Ugotowane odcedzamy.

Odcedzone kopytka porcjujemy na talerze. Wierzch polewamy porzeczkowym musem.

Całość okraszamy śmietaną, dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.