Sposób przygotowania:
Groszkowe kopytka z porzeczkowym musemETAP 1
MUS: Porzeczkę przepłukujemy i odsączamy z wody.
Tak przygotowaną stawiamy na ogniu. Dodajemy do niej cukier. Porzeczkę gotujemy do momentu jak zmięknie i puści sok. Ewentualnie trochę dłużej, jeśli chcemy zredukować płyn.
Na koniec mus doprawiamy do smaku cynamonem, zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.
KOPYTKA: Groszek gotujemy około 5 minut w lekko osolonej i posłodzonej wodzie (po około 1/3 łyżeczki). Ugotowany odcedzamy i studzimy.
ETAP 2
Przestudzony miksujemy.
ETAP 3
Na stolnicę wykładamy mąki, jajko, sól. Do przygotowanych składników dodajemy puree z groszku.
Całość zagniatamy, do uzyskania jednolitego, zielonego ciasta groszkowego.
ETAP 4
Z gotowego ciasta toczymy wałki i średnicy około 1,5 cm, Wałki kroimy pod skosem na odcinki około 2,5 cm. W ten sposób powstaną nam kopytka.
Gotowe gotujemy w wodzie osolonej i z dodatkiem oleju. Kopytka gotujemy do miękkości około 5 minut. Ugotowane odcedzamy.
Odcedzone kopytka porcjujemy na talerze. Wierzch polewamy porzeczkowym musem.
Całość okraszamy śmietaną, dekorujemy świeżymi owocami i podajemy.
SylaUla
gusia1000
robaczek