Sposób przygotowania:
Roladki drobiowe z morelami i gorgonzoląRoladki
Mięs o oczyścić z błon, rozkroić na cztery kotlety. Rozbić je dość cienko i oprószyć pieprzem i niewielką ilością soli ( boczek i gorgonzola są dość słone). Morele obrać ze skóry i wyjąć pestki. Pokroić w drobne paski. Boczek rozłożyć równo obok siebie, położyć na to rozbita pierś, morele i kawałki gorgonzoli.
Zwijać w roladki.
Pieczenie
Roladki wstawiam do naczynia żaroodpornego i przykrywam.
Czas pieczenia
Piekę pod przykryciem w temperaturze 180°, góra- dół, przez ok 35 minut. Pod koniec pieczenia odkrywam, włączam grill do zrumienienia boczku.
Podanie
Roladki podaje z ryżem na sypko z dodatkiem przesmażonej cebulki i odrobiny gorgonzoli.
Jako dodatek proponuję sałatę z dodatkiem moreli lub sosu zrobionego na jej bazie ( morela, odrobiną musztardy, oliwy , sól i sok z cytryny. Wszystko zblendować.)