Sposób przygotowania:
Groszkowe pierogiETAP 1
FARSZ: Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Na zrumienioną wrzucamy mięso mielone. Mięso smażymy do miękkości, doprawiając do smaku. Gotowe zdejmujemy z ognia i studzimy.
ETAP 2
Na oddzielnej patelni rozgrzewamy ok 3 łyżki oleju. Na olej wrzucamy zielony groszek. Delikatnie go solimy, dodajemy szczyptę cukru oraz pieprz do smaku. Groszek smażymy około 5 minut, cały czas mieszając do miękkości. Gotowy zdejmujemy z ognia.
Część groszku (około 1/3 szklanki) pozostawiamy do dekoracji. Pozostałą część łączymy z mięsem mielonym. Do farszu dodajemy posiekaną natkę pietruszki, jajko oraz bułkę tartą. Całość mieszamy, ewentualnie uzupełniają smak przyprawami.
ETAP 3
Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, jajko oraz olej. Do tak przygotowanych składników stopniowo wlewamy wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
Gotowe wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Od szklanki wycinamy koła. Łyżeczką nakładamy przygotowany farsz.
ETAP 4
Po nałożeniu farszu, sklejamy brzegi ciasta formując pierogi.
ETAP 5
Uformowane wrzucamy na gotującą, osoloną wodę. Gotujemy je około 5 minut. Gotowe odcedzamy i porcjujemy na talerze. Gotowe pierogi polewamy tłuszczykiem, posypujemy przysmażonym groszkiem i podajemy.
SylaUla
zbysiowa
redakcja