Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1057]

Domowe bułki pszenno - orkiszowe z oregano

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowe pieczywo wcale nie wymaga dużego nakładu pracy, a smakuje lepiej niż to ze sklepu. Takie bułki można wykorzystać także do burgerów.

Domowe bułki pszenno - orkiszowe z oregano

Składniki:

Domowe bułki pszenno - orkiszowe z oregano

 

Sposób przygotowania:

Domowe bułki pszenno - orkiszowe z oregano

ETAP 1:

Domowe bułki pszenno - orkiszowe z oregano
Zagniatamy ciasto z mąki pszennej i orkiszowej.

Masło roztapiamy w garnuszku i łączymy z mlekiem.

Mąkę pszenną i mąkę orkiszową przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, jajko, sól, cukier oraz masło z mlekiem. Wyrabiamy ciasto. Ciasto należy wyrabiać do momentu, aż samo będzie odstawać od dłoni lub haka robota planetarnego. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie ciasto ponownie, tym razem krótko, zagniatamy.

ETAP 2:

Domowe bułki pszenno - orkiszowe z oregano
Z ciasta wyrabiamy bułki. Układamy je na blasze i pieczemy.

Z ciasta wyrabiamy kulki, spłaszczamy je i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby między nimi był odstęp. Odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Bułki posypujemy oregano, a następniestępnie pieczemy 15 minut w 180 st. C.