iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1305]

Pierogi z mięsem i warzywami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pierogi z mięsem i warzywami doprawione tak troszkę na pikantnie są pyszną propozycją na zimowy obiadek.

Pierogi z mięsem i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z mięsem i warzywami

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • Nadzienie:
  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1/2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki zielonego groszku z puszki
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Pierogi z mięsem i warzywami
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, jajko, olej i dolewając ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto pierogowe, odstawić na kilka minut, aby odpoczęło. Marchew, seler i pietruszkę pokroić w większą kostkę, a cebulę w drobniejszą na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim warzywa do warzyw dodać mięso mielone, dokładnie wymieszać i dolać sos pomidorowy, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut. Do mięsa dodać 1 łyżeczkę jarzynki, 1 łyżeczkę suszonej bazylii, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego, 1 łyżeczke mielonej słodkiej papryki i szczyptę chili, wszystko dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy odsączony z zalewy groszek, mieszamy.Ciasto cienko rozwałkować i szklanka wyciąć krążki na każdym nałożyć porcje nadzienia i zlepić pierogi, następnie ugotować je w sporej ilości osolonego wrzątku podawać polane stopionym masełkiem.
Pierogi z mięsem i warzywami
Pokrojone warzywa podsmażyc na oleju.
Pierogi z mięsem i warzywami
Na koniec nadzienie doprawić i dodać groszek.
Pierogi z mięsem i warzywami
Farsz nakładać na krążki z ciasta i zlepić.
Pierogi z mięsem i warzywami
Zlepione pierogi układać na desce podsypanej maka