misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Gruszki do słoika

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Gruszki bardzo smakują do mięs białych i nie tylko...

Gruszki do słoika

Składniki:

Gruszki do słoika

 

  • 1 kg twardych gruszek
  • 3/4 szklanki płynnego miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octuwinnego
  • po 5 sztuk gożdzików, ziela ang., pieprzu ziarnistego
  • po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu i imbiru
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Gruszki do słoika
Gruszki obrać , przeciąć na pół, wyciąć gniazda nasienne. Owoce zalać małą ilością zimnej wody z sokiem z cytryny. Gotować 5 minut.Przełożyć gruszki do słoików. Gożdziki , pieprz i ziele zemleć. Ocet,miód i cukier podgrzać , dodać zmielone przyprawy, cynamon, imbir i zagotować. Gorącym płynem zalać gruszki. Słoiki zamknąć , pasteryzować 10 min.