dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Gruszki faszerowne wątróbką w winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kosmiczne połączenie- wątróbka i gruszki;)

Gruszki faszerowne wątróbką w winie

Składniki:

Gruszki faszerowne wątróbką w winie

 

  • 6 gruszek
  • 340g kurzych wątróbek
  • 1 łyżka oleju
  • 100 ml czerwonego wina(półsłodkiego)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego cząbru
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanych włoskich orzechów
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • smażona żurawina do dekoracji

Sposób przygotowania:

Gruszki faszerowne wątróbką w winie
Wątróbki oczyść z błon, umyj, osusz, podsmaż na oleju. Wlej wino, dodaj zioła, podduś przez 10 minut. Osącz, wystudź i drobno posiekaj. Wymieszaj z orzechami, przypraw solą. Gruszki przekrój na pół, łyżeczką wydrąż gniazda nasienne, skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Nafaszeruj połówki owoców wątróbką z orzechami, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podczas pieczenia przykryj gruszki folia aluminiową, by nie przypalić farszu. Podawaj z żurawiną.

Tagi:

gruszki