bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 870]

Gruszki marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszne gruszki marynowane na słodko w lekkiej zalewie octowej z dodatkiem goździków i cynamonu. Polecam

Gruszki marynowane

Składniki:

Gruszki marynowane

 

  • 2 kilogramy gruszek

 

  • Zalewa:

 

  • 1 szklanka octu

 

  • 4 szklanki wody

 

  • 2 szklanki cukru

 

 

Sposób przygotowania:

Gruszki marynowane
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Do większego garnka wlewamy ocet, wodę, dodajemy cukier, goździki i cynamon, zagotowujemy.

gotującą się zalewę wrzucamy gruszki, gotujemy przez 5 minut od momentu zagotowania. Gorące gruszki układamy do umytych i wyparzonych słoików, zalewamy gorącą zalewą, dodajemy po dwa goździki.

Słoiki zakręcamy i układamy do góry dnem, pozostawiamy do ostygnięcia.

Tagi:

owoce gruszki