msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Książka Kucharska: Przetwory na koniec lata

Gruszki marynowane z kolendrą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Zimą słoik pachnących przyprawami gruszeczek będzie jak słodkie wspomnienie lata.

Gruszki marynowane z kolendrą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gruszki marynowane z kolendrą

 

  • ok.1,5 lg dość twardych gruszek
  • 1 l wody
  • 1/2 szklanki ostu 10 %+2 łyżki
  • duża szczypta cynamonu
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • czubata łyżka kolendry w ziarenkach

 

Sposób przygotowania:

Gruszki marynowane z kolendrą
Gruszki obrać, przekroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Ćwiartki gruszek wkładać do zakwaszonej dwiema łyżkami octu wody, by nie ściemniały. Z wody,1/2 szkl. octu i przypraw ugotować zalewę-gotować kilka minut.Wrzucać partiami ćwiartki gruszek i gotować, aż się zeszklą.Nie za długo, by się nie rozgotowały. Wyjąć owoce łyżką cedzakową i powkładać do słoików.Zalewę ponownie zagotować i gorącą zalewać gruszki.Zakręcić słoiki i odwrócić do góry dnem do wystudzenia. Do jedzenia najlepsze są po min. 2 tygodniach a najlepsze zimą.
Gruszki marynowane z kolendrą
Gruszki należy obrać
Gruszki marynowane z kolendrą
Gruszki należy obrać
Gruszki marynowane z kolendrą
Ugotować zalewę i stopniowo wrzucać ćwiartki gruszek.
Gruszki marynowane z kolendrą
Zalać gorącą zalewą ćwiartki gruszek w słoikach i zakręcać.

Tagi:

gruszki