WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Gruszki miodowe marynowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, marynowane gruszki. Mogą być traktowane jako deser, np z lodami, ale równie dobrze sprawdzą się z ostrymi serami i wędlinami.

Gruszki miodowe marynowane

Składniki:

Gruszki miodowe marynowane

 

Sposób przygotowania:

Gruszki miodowe marynowane

Gotowanie gruszek

Gruszki miodowe marynowane
Wybieramy twarde i kształtne gruszki, by się nie rozpadły.

Gruszki obieramy i kroimy w ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne. Z wody, miodu, goździków i cynamonu zagotowujemy zalewę.
Wrzucamy w nią gruszki i gotujemy kilka minut, aż lekko zmiękną. Gruszki wyjmujemy z zalewy do słoików, a do zalewy dolewamy ocet i zagotowujemy.
Zalewamy tym gruszki w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 minut.


Tagi:

gruszki owoce