Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Gruszki miodowo- lawendowe :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jesienny deserek - bardzo prosty i bardzo smakowity.

Gruszki miodowo- lawendowe :

Składniki:

Gruszki miodowo- lawendowe :

 

  • 2 średnie gruszki
  • 1 czubata łyżka miodu lawendowego ( może być inny )
  • 1 saszetka herbaty lawendowej
  • aromat waniliowy do smaku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • cukier karmelowo-waniliowy w młynku

 

Sposób przygotowania:

Gruszki miodowo- lawendowe :
Gruszki obrać tak by pozostawić nienaruszony ogonek. Ułożyć w garnuszku, zalać woda ( ok 3 szklanek ) , dodać miód , sok z cytryny, aromat waniliowy i herbatkę .Zagotować i gotować 10 minut. Wyjąć gruszki. Ostudzić , przekroić na połówki. Naciąć w plasterki tak by nadal trzymały się razem. Rozchylić w wachlarz . Ułożyć ozdobnie na talerzyku. Udekorować .Posypać cukrem waniliowym ( w młynku )
Można dodatkowo polać stopioną czekoladą lub polewą czekoladową do deserów.