Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Gruszki w czerwonym winie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Gruszki w czerwonym winie aromatyzowane goździkami i skórką pomarańczową podane z kremem maślano-waniliowym.

Gruszki w czerwonym winie

Składniki:

Gruszki w czerwonym winie

 

Sposób przygotowania:

Gruszki w czerwonym winie
Gruszki obrać i przy pomocy łyżki paryskiej wyciąć z nich kulki. Do wysokiego rondelka wlać wino, dodać łyżki cukru, goździki, skórkę pomarańczową i gruszki, gotować do momentu aż kulki zmiękną. Żelatynę rozpuścić w mleku dodając wanilię, miękkie masło utrzeć z połową cukru pudru i żółtkami. Białka ubić z resztą cukru na sztywną pianę, do masła cienkim strumieniem wlewać ciepłą żelatynę cały czas ucierając, na koniec to masy dodać pianę i delikatnie wymieszać. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskajporcje kremu na odcedzone z wina gruszki, podawaj schłodzone.

Tagi:

gruszki owoce