jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Gruszki w kremie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ulubione owoce letnie dla dzieci z kremem

Gruszki w kremie

Składniki:

Gruszki w kremie

 

  • 4 gruszki
  • 1/2 litra wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • KREM:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • PRZYBRANIE:
  • świeże maliny, poziomki

Sposób przygotowania:

Gruszki w kremie
Gruszki obrać, wydrążyć, przekroić wzdłuż, włożyć do wrzącej osłodzonej wody z dodatkiem soku z cytryny, gotować 10 minut.
KREM:
Zagotować mleko z laską wanilii, dodać mieszając mąkę, rozprowadzoną niewielką ilością zimnego mleka, chwilę pogotować. Ubić żółtka z cukrem, dodać trochę gorącego mleka z mąką, wymieszać, wlać do reszty mleka i na bardzo małym ogniu mieszac chwilę, by krem nieco zgęstniał, ale nie zagotował się. Odstawić z ognia i wystudzić mieszając. Osączone z wody gruszki ułożyć w kompotnierkach, zalac kremem, przybrać owocami, dobrze schłodzić w lodówce.

Tagi:

gruszki