Sposób przygotowania:
Gruszki w kremie
Gruszki obrać, wydrążyć, przekroić wzdłuż, włożyć do wrzącej osłodzonej wody z dodatkiem soku z cytryny, gotować 10 minut.
KREM:
Zagotować mleko z laską wanilii, dodać mieszając mąkę, rozprowadzoną niewielką ilością zimnego mleka, chwilę pogotować. Ubić żółtka z cukrem, dodać trochę gorącego mleka z mąką, wymieszać, wlać do reszty mleka i na bardzo małym ogniu mieszac chwilę, by krem nieco zgęstniał, ale nie zagotował się. Odstawić z ognia i wystudzić mieszając. Osączone z wody gruszki ułożyć w kompotnierkach, zalac kremem, przybrać owocami, dobrze schłodzić w lodówce.
KREM:
Zagotować mleko z laską wanilii, dodać mieszając mąkę, rozprowadzoną niewielką ilością zimnego mleka, chwilę pogotować. Ubić żółtka z cukrem, dodać trochę gorącego mleka z mąką, wymieszać, wlać do reszty mleka i na bardzo małym ogniu mieszac chwilę, by krem nieco zgęstniał, ale nie zagotował się. Odstawić z ognia i wystudzić mieszając. Osączone z wody gruszki ułożyć w kompotnierkach, zalac kremem, przybrać owocami, dobrze schłodzić w lodówce.