niska1

niska1

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Gruszki w polewie miętowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Soczyste gruszki oblane syropem miętowo-cytrynowym na delikatnych biszkoptach to idealny deser na letnie dni.

Gruszki w polewie miętowej

Składniki:

Gruszki w polewie miętowej

 

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 1/4 kostki masła
  • 4 gruszki
  • sok z jednej cytryny
  • 50 g cukru
  • 2 gałązki świeżej mięty

 

Sposób przygotowania:

Gruszki w polewie miętowej
Do pucharków ponakładać biszkopty i skropić je roztopionym masłem. Gruszki obrać i zalać 300 ml. wody dodać cukier , sok z cytryny i miętę , wszystko gotować 10 minut ,przecedzić i jeszcze gotować w tym wywarze 5 minut. Gruszki wyjąć z syropu,a syrop podgrzewać tak długo aż stanie się gęsty i lekko złotawy. Do przygotowanych pucharków nałożyć gruszki i polać je syropem.