Sposób przygotowania:
Gruszki w sosie szodonowym Smakosza
Przygotowanie:
Gruszki delikatnie obrać,usunąć następnie gniazda nasienne.Zagotować w wodzie z cukrem,goździkami aż do miękkości.Wyjąc i osączyć.Zostawić ćwierć szklanki soku do rozcieńczenia wina.Żółtka i cukier zetrzeć na puszystą masę.Wino wraz z kompotem zgotować.
Mąkę ziemniaczaną rozpaplać w łyżce zimnej wody,dolać do wina.Całość gotować i znów zalać,mieszając,do utartych żółtek.Ciepłym sosem zalać gruszki.Podawać w miseczkach na ciepło.
Gruszki delikatnie obrać,usunąć następnie gniazda nasienne.Zagotować w wodzie z cukrem,goździkami aż do miękkości.Wyjąc i osączyć.Zostawić ćwierć szklanki soku do rozcieńczenia wina.Żółtka i cukier zetrzeć na puszystą masę.Wino wraz z kompotem zgotować.
Mąkę ziemniaczaną rozpaplać w łyżce zimnej wody,dolać do wina.Całość gotować i znów zalać,mieszając,do utartych żółtek.Ciepłym sosem zalać gruszki.Podawać w miseczkach na ciepło.