Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Gruszki w sosie waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszny podwieczorek dla dzieciaków i dorosłych

Gruszki w sosie waniliowym

Składniki:

Gruszki w sosie waniliowym

 

  • 4 szt gruszki
  • 1 szk wody
  • 5 dkg cukru
  • sos:
  • 2 żółtka
  • 1 dkg mąki
  • 6 dkg cukru
  • wanilia
  • 1/4 l mleka

Sposób przygotowania:

Gruszki w sosie waniliowym
Gruszki obrać wrzucić na gorący syrop przygotowany z 1 szklanki wody i 5 dek cukru. Gdy zmiękną włożyć do salaterki i zalać sosem waniliowym. Sos waniliowy: połowę mleka zagotować rozmieszać z mąką. Żółtka utrzeć z cukrem i dodawać po trochu mleka ciągle ucierając .

Tagi:

sosy gruszki