marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Gruszki z masą czekoladową.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Gruszki umyć,przekroić na wpół na wzdłuż i wyciąć gniazda nasienne i ogonek.Sporządzić krem czekoladowy,napełnić nim połówki owoców i podać.

Gruszki z masą czekoladową.

Składniki:

Gruszki z masą czekoladową.

 

  • Na 6 porcji:
  • 3 duże dojrzałe gruszki.
  • Masa czekoladowa:
  • 20 dkg.cukru,
  • 25 dkg.masła,
  • 3 jaja,
  • 5 dkg.kakao,
  • 3 dkg.skórki pomarańczowej
  • i bita śmietana kremówka do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Gruszki z masą czekoladową.
Gruszki opłukać,obrać,przekroić wpół na wzdłuż i wyciąć gniazda nasienne nożykiem,usuwając je z ogonkami.Rozłożyć na półmisku,
a w tym czasie zrobić krem czekoladowy,ucierając masło z cukrem
na parze,dodając stopniowo żółtka,kakao,skórkę otartą z pomarańczy(w wersji dla dorosłych,dodać do kremu kieliszek kawy i spirytusu),połączyć z ubitą osobno pianą z białek,ubijać jeszcze trochę po zdjęciu z pary.Potem wymieszać i nakładać łyżką masę do wydrążonych otworów w połówkach owoców.Wstawić na pół godziny do lodówki.Podawać deser udekorowany bitą śmietaną
kremówką,którą można ubić samemu.

Tagi:

gruszki