Sposób przygotowania:
Gruszki z masą czekoladową.
Gruszki opłukać,obrać,przekroić wpół na wzdłuż i wyciąć gniazda nasienne nożykiem,usuwając je z ogonkami.Rozłożyć na półmisku,
a w tym czasie zrobić krem czekoladowy,ucierając masło z cukrem
na parze,dodając stopniowo żółtka,kakao,skórkę otartą z pomarańczy(w wersji dla dorosłych,dodać do kremu kieliszek kawy i spirytusu),połączyć z ubitą osobno pianą z białek,ubijać jeszcze trochę po zdjęciu z pary.Potem wymieszać i nakładać łyżką masę do wydrążonych otworów w połówkach owoców.Wstawić na pół godziny do lodówki.Podawać deser udekorowany bitą śmietaną
kremówką,którą można ubić samemu.
a w tym czasie zrobić krem czekoladowy,ucierając masło z cukrem
na parze,dodając stopniowo żółtka,kakao,skórkę otartą z pomarańczy(w wersji dla dorosłych,dodać do kremu kieliszek kawy i spirytusu),połączyć z ubitą osobno pianą z białek,ubijać jeszcze trochę po zdjęciu z pary.Potem wymieszać i nakładać łyżką masę do wydrążonych otworów w połówkach owoców.Wstawić na pół godziny do lodówki.Podawać deser udekorowany bitą śmietaną
kremówką,którą można ubić samemu.