klaudia_ewa

klaudia_ewa

Szef Kuchni
[Przepisów: 83]

Gruszki z octem winnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Skonsumowane podczas zimy poprawiaja humor, przypominajac letnim sloncu:)

Gruszki z octem winnym

Składniki:

Gruszki z octem winnym

 

  • 1,5kg gruszek
  • 200ml octu winnego
  • 0,5l wody
  • 35dag cukru
  • 15gozdzikow
  • lyzeczka kwasku cytrynowego
  • ziele angielskie
  • troche cynamonu

Sposób przygotowania:

Gruszki z octem winnym
Obieramy gruszki ze skorki, po czym dzielimy je na mniejsze kawalki, przy czym pamietamy o usunieciu gniazd nasiennych. Moczymy przez 5 minut w 2l wody wyumieszanych z kwaskiem. Goraca zalewa, przygotowana z wody, octu, cukru, gozdzikow a takze ziela angielskiego, zalewamy gruszki bedace w sloikach. Nalezy pasteryzowac przez 15 minut.