zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Gruszkowe babeczki Zewy

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

dziś znowu babeczki, ale chłopaki je lubią

Gruszkowe babeczki Zewy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Gruszkowe babeczki Zewy

 

  • 3 gruszki ( twardawe )
  • 250 g mąki torowej
  • 50 g mąki żytniej typ 720
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/3 szk mleka
  • 125 ml oleju

 

Sposób przygotowania:

Gruszkowe babeczki Zewy
Piekarnik nastawić na temperaturę 175 stopni a blachę do babeczek wyłożyć foremkami lub papilotkami. Gdy piekarnik się nagrzewa przygotować ciasto na babeczki. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do jednej miski wlać olej, wbić jajko, dodać mleko i jogurt grecki i wymieszać. Do drugiej miski wsypać obie mąki, cukier i proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie wrzucić pokrojone gruszki i znowu wymieszać. Suche składniki wsypać do płynnej masy i wymieszać gęste ciasto. Foremki napełnić ciastem i blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Babeczki piec 25 minut.
Gruszkowe babeczki Zewy
przygotować wszystkie składniki na babeczki
Gruszkowe babeczki Zewy
ciastem napełnic przygotowane foremki na babeczki
Gruszkowe babeczki Zewy
babeczki piec 25 minut w 175 stopniach...

Tagi:

jajko jajka