aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Gruszkowe babeczki zupełnie bez cukru

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 60
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Gruszki to smaczne i baaaardzo słodkie owoce (dlatego nasze babeczki są zupełnie bez dodatku cukru!

Gruszkowe babeczki zupełnie bez cukru Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gruszkowe babeczki zupełnie bez cukru

 

  • Składniki:

 

 

 

 

  • Nadzienie:
  • 5-6 gruszek
  • 2-3 łyżeczki cynamonu

 

  • Polewa:
  • 1 gruszka (najlepiej pieczona)
  • 1 łyżeczka kakao

 

Sposób przygotowania:

Gruszkowe babeczki zupełnie bez cukru
Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę i dokładnie posiekaj z margaryną. Na środku ciasta zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj śmietanę i odrobinę soli. Zagnieć jednolite i sprężyste ciasto (w razie potrzeby dodaj mąki lub jogurtu). Owiń folią i włóż na co najmniej godzinę do lodówki. Nadzienie: Gruszki pokrój w drobną kostkę i dokładnie wymieszaj z cynamonem. Polewa: Pokrojoną w kosteczkę gruszkę przełóż do małego garnuszka, podlej odrobiną wody i duś przez ok 10 min. Następnie zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Wychłodzone ciasto porcjami wałkuj na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok.0,5 cm. Następnie nawiń na wałek i przenieś na delikatnie wysmarowane tłuszczem foremki. Ciasto lekko rozwałkuj i wciśnij do środka. Wyłożone ciastem foremki wypełnij nadzieniem i piecz w rozgrzanym do 180C piekarniku przez ok 20-30 min.Przed podaniem polej polewą i udekoruj kawałkami orzechów.
Gruszkowe babeczki zupełnie bez cukru
przygotowanie babeczek