Sposób przygotowania:
Gruszkowe babeczki zupełnie bez cukru
Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę i dokładnie posiekaj z margaryną. Na środku ciasta zrób wgłębienie, wbij jajko, dodaj śmietanę i odrobinę soli. Zagnieć jednolite i sprężyste ciasto (w razie potrzeby dodaj mąki lub jogurtu). Owiń folią i włóż na co najmniej godzinę do lodówki. Nadzienie: Gruszki pokrój w drobną kostkę i dokładnie wymieszaj z cynamonem. Polewa: Pokrojoną w kosteczkę gruszkę przełóż do małego garnuszka, podlej odrobiną wody i duś przez ok 10 min. Następnie zmiksuj blenderem na gładki krem. Dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Wychłodzone ciasto porcjami wałkuj na podsypanej mąką stolnicy na placek o grubości ok.0,5 cm. Następnie nawiń na wałek i przenieś na delikatnie wysmarowane tłuszczem foremki. Ciasto lekko rozwałkuj i wciśnij do środka. Wyłożone ciastem foremki wypełnij nadzieniem i piecz w rozgrzanym do 180C piekarniku przez ok 20-30 min.Przed podaniem polej polewą i udekoruj kawałkami orzechów.