Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Gruszkowe ciasto charlotte

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Proste ciasto biszkoptowe z musem i kawałkami owoców, jego przygotowanie przypomina nieco robienie rolady.

Gruszkowe ciasto charlotte

Składniki:

Gruszkowe ciasto charlotte

Biszkopt

Gruszkowa pianka

  • 400ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki gruszkowe
  • 2 grudzki
  • 250ml wody

Sposób przygotowania:

Gruszkowe ciasto charlotte
Białka ubij z cukrem na sztywną i gładką pianę, po chwili dodaj żółtka oraz przesianą wcześniej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość delikatnie i dokładnie wymieszaj tak aby nie było żadnych grudek. Gotowe ciasto cienko rozsmaruj na szerokiej blasze (40x35cm) po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stop i piecz 20min.

Po upieczeniu gorącym jeszcze biszkoptem wyłóż dno i brzegi sporej keksówki, ciasto pozostaw tak aż do wystygnięcia.

Do rondelka wsyp pokrojone w kostkę gruszki i zalej je wodą, całość postaw na ogniu a kiedy zacznie wrzeć dodaj galaretki, po chwili zdejmij z ognia i dokładnie rozmieszaj całość. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodaj ją do ubitej wcześniej śmietanki i dokładnie wymieszaj.

Gotowy mus przełóż na ostudzony biszkopt, poczekaj aż stężeje i wyjmij gotowe ciasto z formy.