Sposób przygotowania:
Gruszkowe ciasto charlotte
Białka ubij z cukrem na sztywną i gładką pianę, po chwili dodaj żółtka oraz przesianą wcześniej mąkę pszenną i ziemniaczaną. Całość delikatnie i dokładnie wymieszaj tak aby nie było żadnych grudek. Gotowe ciasto cienko rozsmaruj na szerokiej blasze (40x35cm) po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stop i piecz 20min.
Po upieczeniu gorącym jeszcze biszkoptem wyłóż dno i brzegi sporej keksówki, ciasto pozostaw tak aż do wystygnięcia.
Do rondelka wsyp pokrojone w kostkę gruszki i zalej je wodą, całość postaw na ogniu a kiedy zacznie wrzeć dodaj galaretki, po chwili zdejmij z ognia i dokładnie rozmieszaj całość. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodaj ją do ubitej wcześniej śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Gotowy mus przełóż na ostudzony biszkopt, poczekaj aż stężeje i wyjmij gotowe ciasto z formy.
Po upieczeniu gorącym jeszcze biszkoptem wyłóż dno i brzegi sporej keksówki, ciasto pozostaw tak aż do wystygnięcia.
Do rondelka wsyp pokrojone w kostkę gruszki i zalej je wodą, całość postaw na ogniu a kiedy zacznie wrzeć dodaj galaretki, po chwili zdejmij z ognia i dokładnie rozmieszaj całość. Kiedy galaretka zacznie tężeć dodaj ją do ubitej wcześniej śmietanki i dokładnie wymieszaj.
Gotowy mus przełóż na ostudzony biszkopt, poczekaj aż stężeje i wyjmij gotowe ciasto z formy.
SylaUla