iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Ciasto jabłkowo-gruszkowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciasto jabłkowo-gruszkowe z budyniem

Ciasto jabłkowo-gruszkowe z budyniem

Składniki:

Ciasto jabłkowo-gruszkowe z budyniem

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto jabłkowo-gruszkowe z budyniem
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy posiekaną twarda margarynę dodajemy odrobinę soli , cukier i żółtka. Siekamy ciasto kruche. Szybko je wyrabiamy i odstawiamy do lodówki. Jeżeli ciasto nie chce się wyrobić dodajemy odrobinę śmietany. Ciasto wkładamy do lodówki na min 30 min. Gotujemy 2 budynie na 700 ml mleka, budyń ma być gęsty. Jeżeli nie jest słodzony dodajemy cukier do smaku. Ugotowany budyń lekko studzimy i miksujemy z jogurtem gruszkowym. Z lodówki wyciągamy ciasto 3/4 ciasta rozwałkowujemy i wyścielamy nim tortownicę . Nakłuwamy widelcem i smarujemy dżemem. Wylewamy budyń . Na budyniu układamy kawałki jabłek i gruszek lekko posypujemy cynamonem . Na owoce układamy kawałki reszty ciasta można je zetrze c na tarce. Wstawiamy do piekarnika na ok 40 min. Pieczemy w 180 stopniach.