Sposób przygotowania:
Gruszkowe ciasto
Margarynę o pokojowej temperaturze utrzeć z cukrem na puszystą masę. W trakcie ubijania dodawać po jednym jajku. Następnie dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito, następnie wyrobić na gładką masę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej. Umyte gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Następnie obtoczyć je w mące i położyć na cieście. Składniki na kruszonkę połączyć ze sobą, po czym rozłożyć na gruszki. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
evita0007
zewa
Tak kruszonkę chyba każdy lubi, w dzieciństwie zawsze z rodzeństwem zjadaliśmy ją z ciasta, a mama szukała winnego i nikt nie chciał się przyznać.