Sposób przygotowania:
Pszenno-żytni chleb na zakwasieEtap 1
Zaczyn z zakwasem: Wieczorem przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na całą noc.
Etap 2
Ciasto właściwe: Obie mąki i sól przesypać do miski. Dodać smażoną cebulę, dokładnie wymieszać.
Etap 3
Do sypkich składników dodać wodę i cały zaczyn, wymieszać.
Etap 4
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 3-4 godziny.
Etap 5
Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na kolejne 3-4 godziny.
Etap 6
Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 15 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 35-40 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.