Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pszenno-żytni chleb na zakwasie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszny domowy pszenno - żytni chleb przygotowany na pszennym zakwasie, z dodatkiem smażonej cebuli...

Pszenno-żytni chleb na zakwasie

Składniki:

Pszenno-żytni chleb na zakwasie

Zaczyn:

  • 3 łyżki pszennego zakwasu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 szklanki ciepłej wody

Ciasto właściwe:

  • 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 6 szklanek mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka smażonej cebuli
  • 3 szklanki ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Pszenno-żytni chleb na zakwasie

Etap 1

Pszenno-żytni chleb na zakwasie
Zaczyn przygotowany z pszennego zakwasu wody i mąki.

Zaczyn z zakwasem: Wieczorem przełożyć zakwas do miski. Dodać do niego mąkę i wodę, dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na całą noc.

Etap 2

Pszenno-żytni chleb na zakwasie
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski.

Ciasto właściwe: Obie mąki i sól przesypać do miski. Dodać smażoną cebulę, dokładnie wymieszać.

Etap 3

Pszenno-żytni chleb na zakwasie
Woda i zaczyn z zakwasem dodane do sypkich składników.

Do sypkich składników dodać wodę i cały zaczyn, wymieszać.

Etap 4

Pszenno-żytni chleb na zakwasie
Dobrze wyrobione ciasto odłożone do podrośnięcia.

Ciasto wyrabiać ok. 15 minut. Miskę z ciastem przykryć czystą ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 3-4 godziny.

Etap 5

Pszenno-żytni chleb na zakwasie

Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części, przełożyć do dwóch małych keksówek, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na kolejne 3-4 godziny.

Etap 6

Pszenno-żytni chleb na zakwasie

Chleb piec w 230 stopniach przez ok. 15 minut, następnie w 200 stopniach przez kolejne 35-40 minut. Upieczony chleb wyjąć z foremek, studzić na kratce.


Tagi:

chleb pieczywo