SUPERPRZEPIS

Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie

  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 12
Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie

Chleb piekłam w nagrzanym garnku żeliwnym, co sprawia, że chleb smakuje podobnie do chlebów pieczonych w profesjonalnym piecu chlebowym. Skórka jest cienka i chrupiąca, a miąższ sprężysty i z dużą ilością małych dziurek.

Składniki:

Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie

 

  • ZACZYN:
  • zakwas żytni – 80 g
  • mąka żytnia typ 720 - 120 g
  • letnia woda – 180 g

 

  • CIASTO WŁAŚCIWE:
  • cały zaczyn – 380 g
  • mąka pszenna typ 650 – 520 g
  • mąka żytnia typ 720 – 80 g
  • dynia ugotowana i przetarta – 150 g
  • miód – 1 łyżeczka
  • letnia woda - 180 g
  • oliwa – 2 łyżki
  • sól - 1,5 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie

ETAP 1:

Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie
Zaczyn należy przygotować 12-16 godzin wcześniej.

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce. Nakryć ją folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.

ETAP 2:

Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie
Wcześniej przygotowany zaczyn wymieszać z dynią.

Następnie zaczyn wymieszać z wodą i przetartą dynią.

ETAP 3:

Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie
Wszystkie składniki ciasta wymieszać z zaczynem i dynią.

Dodać obie mąki, sól, płynny miód, wymieszać i odstawić na 20 minut.

ETAP 4:

Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie
Dokładnie wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.

Po tym czasie dodać oliwę i dokładnie wyrobić ciasto.

ETAP 5:

Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie
Ciasto składać czterokrotnie.

Po 10-ciu minutach ciasto składać w kopertę. Odstawić na kolejne 10 minut i składać ponownie.
Trzeci i czwarty raz składać co 25 minut. Po ostatnim składaniu uformować okrągły bochenek.

Przełożyć do koszyka rozrostowego i odstawić do wyrastania na około 90 minut.

ETAP 6:

Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie

Pusty garnek żeliwny z pokrywą wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewać do 250°C. Wyrośnięte ciasto przełożyć do gorącego garnka, nakryć pokrywką, wstawić do piekarnika, temperaturę obniżyć do 230°C i piec 15 minut. Zdjąć pokrywę z garnka, obniżyć temperaturę do 200°C i piec 50 minut.

Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.


Tagi:

chleb pieczywo