Sposób przygotowania:
Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasieETAP 1:
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce. Nakryć ją folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.
ETAP 2:
Następnie zaczyn wymieszać z wodą i przetartą dynią.
ETAP 3:
Dodać obie mąki, sól, płynny miód, wymieszać i odstawić na 20 minut.
ETAP 4:
Po tym czasie dodać oliwę i dokładnie wyrobić ciasto.
ETAP 5:
Po 10-ciu minutach ciasto składać w kopertę. Odstawić na kolejne 10 minut i składać ponownie.
Trzeci i czwarty raz składać co 25 minut. Po ostatnim składaniu uformować okrągły bochenek.
Przełożyć do koszyka rozrostowego i odstawić do wyrastania na około 90 minut.
ETAP 6:
Pusty garnek żeliwny z pokrywą wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewać do 250°C. Wyrośnięte ciasto przełożyć do gorącego garnka, nakryć pokrywką, wstawić do piekarnika, temperaturę obniżyć do 230°C i piec 15 minut. Zdjąć pokrywę z garnka, obniżyć temperaturę do 200°C i piec 50 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.