Sposób przygotowania:
Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasieETAP 1:
![Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenno-zytni-chleb-z-dynia-na-zakwasie-406871.jpg)
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce. Nakryć ją folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.
ETAP 2:
![Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenno-zytni-chleb-z-dynia-na-zakwasie-406872.jpg)
Następnie zaczyn wymieszać z wodą i przetartą dynią.
ETAP 3:
![Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenno-zytni-chleb-z-dynia-na-zakwasie-406873.jpg)
Dodać obie mąki, sól, płynny miód, wymieszać i odstawić na 20 minut.
ETAP 4:
![Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenno-zytni-chleb-z-dynia-na-zakwasie-406874.jpg)
Po tym czasie dodać oliwę i dokładnie wyrobić ciasto.
ETAP 5:
![Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenno-zytni-chleb-z-dynia-na-zakwasie-406875.jpg)
Po 10-ciu minutach ciasto składać w kopertę. Odstawić na kolejne 10 minut i składać ponownie.
Trzeci i czwarty raz składać co 25 minut. Po ostatnim składaniu uformować okrągły bochenek.
Przełożyć do koszyka rozrostowego i odstawić do wyrastania na około 90 minut.
ETAP 6:
![Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie Pszenno - żytni chleb z dynią na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/pszenno-zytni-chleb-z-dynia-na-zakwasie-406876.jpg)
Pusty garnek żeliwny z pokrywą wstawić do zimnego piekarnika i nagrzewać do 250°C. Wyrośnięte ciasto przełożyć do gorącego garnka, nakryć pokrywką, wstawić do piekarnika, temperaturę obniżyć do 230°C i piec 15 minut. Zdjąć pokrywę z garnka, obniżyć temperaturę do 200°C i piec 50 minut.
Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.