Sposób przygotowania:
Chleb gryczany z miodem na żytnim zakwas
Do chleba potrzebujemy 18 łyżek żytniego zakwasu. Jeśli nie posiadamy gotowego zakwasu musimy przystąpić do jego produkcji. Trwa to 8 dni. W niewielkim pojemniku (ja użyłem wiaderka po serniku twarogowym) mieszam 2 łyżki mąki żytnie typ 2000 z 2 łyżkami letniej, przefiltrowanej wody. Odstawiam w pokoju na 24 h i następnego dnia ponownie dodaję po 2 łyżki mąki żytniej i wody. I tak w sumie przez 8 dni. Po 8 dniach mamy gotowy zakwas. Zakwas przekładamy do miseczki (warto zostawić sobie 1 łyżkę zakwasu, który będzie zaczątkiem kolejnego chleba). Kaczę gryczaną gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Dokładnie osuszamy i ciepłą dodajemy do zakwasu. Wsypujemy 2 łyżki mąki żytniej oraz wlewamy wodę. Całość dokładnie mieszamy. Wtedy dosypujemy pestki. Miód jeśli mamy scukrzony poddajemy kąpieli wodnej. Płynny dodajemy do całości. Ponownie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wypełniając około 2/3 naczynia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 godziny. Po tym czasie wstawiamy do letniego, wyłączonego piekarnika. Czekamy jeszcze około 1 godziny i dopiero wtedy włączamy piekarnika. Pieczemy w 170°C przez 70 minut. Upieczony chleb ważył około 700g i miał wysokość 5cm. Smacznego.