IwonaM

IwonaM

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 230]

Stefanka inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Bardzo smaczny deser na zimno bez pieczenia. Smaczna masa z kaszy mannej przypominająca w smaku budyń, oraz dodatek skórki pomarańczowej podkreślają smak.

Stefanka inaczej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Stefanka inaczej

 

  • 1 litr mleka
  • 250 g margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 1 kopiata szklanka kaszy mannej
  • herbatniki - u mnie 48 sztuk
  • 1 szklanka skórki pomarańczowej

 

Sposób przygotowania:

Stefanka inaczej
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia a następnie układamy połowę herbatników. Z mleka odlewamy szklankę, wsypujemy do niej kaszę manną, oraz przesiewamy kakao. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Pozostałe mleko zagotowujemy z margaryną oraz cukrem i cukrem waniliowym, a na gotujące się wlewamy kaszę i delikatnie mieszamy, aż masa będzie gęsta, dodając skórkę pomarańczową. Masę wylewamy na herbatniki, a następnie przykrywamy resztą herbatników. Ciasto umieszczamy w lodówce na min 3h. - polecam na całą noc. Smacznego !!
Stefanka inaczej
Do mleka dodajemy margarynę oraz cukier i cukier waniliowy.
Stefanka inaczej
Masa powinna być gęsta i gładka, bez grudek.
Stefanka inaczej
Ciepłą masę wykładamy równo na herbatniki
Stefanka inaczej
Na wierzch układamy ponownie herbatniki.

Tagi:

kasza kasze