Sheila

Sheila

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Grzanki meksykańskie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Chrupiące tosty meksykańskie - z pikantnym sosem i słodką kukurydzą. Doskonała przekąska na imprezę - łatwa i szybka.

Grzanki meksykańskie

Składniki:

Grzanki meksykańskie

 

  • chleb
  • wędlina (szynka lub salami)
  • sos salsa (można użyć dipu do chipsów)
  • kukurydza z puszki
  • bazylia otarta

Sposób przygotowania:

Grzanki meksykańskie
Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową błyszczącą stroną do góry. Wyłóż na nią chleb. Na każdej kromce ułóż plaster wędliny - szynki lub salami. Następnie nałóż grubą warstwę sosu salsa i posyp kilkoma ziarnami kukurydzy. Blachę włóż na 5-7 minut do pieca nagrzanego do ok 100 stopni. Można ewentualnie upiec je w mikrofalówce, ale wtedy nie będą takie chrupkie. Chodzi o to, by chleb stał się chrupiący a sos odparował, sprawiając wrażenie lekko wyschniętego. Po wyjęciu z piekarnika posyp grzanki odrobinką bazylii lub innej ulubionej przyprawy ziołowej. SMACZNEGO!