Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Wytrawne muffinki z gruszką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gorgonzola, gruszka, orzechy i dodatek mięsny - oto zestawienie, które uwielbiam. Tym razem właśnie takie składniki stały się bazą pysznych, wytrawnych muffinek.

Wytrawne muffinki z gruszką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wytrawne muffinki z gruszką

 

 

  • Składniki mokre:
  • 1 duże jajko
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju

 

  • Dodatki:
  • 90 g sera gorgonzola
  • 3 małe gruszki
  • 100 g szynki

Sposób przygotowania:

Wytrawne muffinki z gruszką

Składniki suche

Wytrawne muffinki z gruszką
Składniki suche to mąka pszenna, sól, pieprz, posiekane orzechy, proszek do pieczenia

Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Orzechy siekamy, dodajemy do mąki i proszku do pieczenia, dodajemy też sól i pieprz.

Składniki mokre

Wytrawne muffinki z gruszką
Składniki mokre to rozmącone jajko, mleko i olej

W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: rozmącone jajko, olej i mleko.

Przygotowanie dodatków

Wytrawne muffinki z gruszką
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę

Gruszki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.

Przygotowanie dodatków - c.d.

Wytrawne muffinki z gruszką
Szynkę i gorgonzolę kroimy w kostkę

Szynkę i gorgonzolę kroimy w kostkę, mieszamy z gruszkami.

Połączenie i pieczenie

Wytrawne muffinki z gruszką
Z podanych proporcji wyszło mi 12 muffinek

Składniki mokre łączymy z suchymi, dodajemy gruszki, ser i szynkę.

Mieszamy. W formie na muffinki wykładamy 12 papilotek, wlewamy do nich ciasto.

Pieczemy 20 minut w 200 st.C.