BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Grzyby w cieście naleśnikowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Sezon grzybowy w pełni więc możemy wymyślać różne grzybowe dania. Dzisiaj przygotowałam (same kapelusze )z podgrzybków zanurzane w cieście naleśnikowym a następnie smażone na tłuszczu. Wyszły bardzo smaczne a ciasto było chrupkie i mięciutkie.

Grzyby w cieście naleśnikowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Grzyby w cieście naleśnikowym

 

  • kapelusze podgrzybków 8 szt,(większe),
  • Ciasto naleśnikowe;
  • mąka 1 szkl,
  • woda mineralna 150 -170 ml,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku,
  • jajko 1 szt,
  • olej do smażenia 3 -4 łyżki,

Sposób przygotowania:

Grzyby w cieście naleśnikowym
Podgrzybki dokładnie oczyścić,oddzielić kapelusze, następnie kapelusze obgotować w osolonej wodzie około 3 -5 minut,po czym odsączyć na sicie i wystudzić.

Z podanych składników przygotować gładkie jednolite ciasto naleśnikowe.

Grzyby zanurzać w cieście naleśnikowym, a następnie smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju.

Podawać z ugotowanym na sypko ryżem z warzywami.
Grzyby w cieście naleśnikowym
Grzyby czyścimy oddzielamy kapelusze i gotujemy je około 3 - 5 minut w osolonej wodzie
Grzyby w cieście naleśnikowym
Przygotowujemy ciasto naleśnikowe i maczamy w cieście pojedynczo kapelusze
Grzyby w cieście naleśnikowym
Smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor
Grzyby w cieście naleśnikowym
Grzyby po usmażeniu
Grzyby w cieście naleśnikowym
Podajemy zaraz po usmażeniu z ugotowanym na sypko ryżem z warzywami

Tagi:

grzyby danie