Sposób przygotowania:
Grzybki z ciasta kruchego, nadziewane masą
Mąkę przesiać na stolnice z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, sól, masło i posiekać nożem. Wybić jajko, zamieszać łyżką, dodać śmietany i wyrobić ciasto. Owinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
W między czasie można przygotować krem ze śmietany 30 % i serka mascarpone.
Ciasto wyjąć i podzielić na trzy części, z części na kapelusze rozwałkować na 0,5 cm i wycinać kółka i umieścić na odwróconych do góry dnem foremkach do babeczek posmarowanych i obsypanych mąką lub bułką tartą.
Z części ciasta przeznaczonej na blaszki rozwałkować na kilka milimetrów i wycinać kółka mniejsze od średnicy foremek na babeczki. W środku kółka wyciąć otwór na trzonki (można zrobić grubą słomką ).
Z ostatniej części uformować wałeczki imitujące trzonki, dół trzonków zamoczyć w białku i posypać makiem. Ułożyć na blaszce wszystkie części grzybków i piec w piekarniku około 10 -15 minut na złoty kolor.
Wystudzić i kapelusze zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki oleju lub przygotowanej polewie, posypać pokrojonymi drobno orzechami włoskimi i odstawić do zastygnięcia do lodówki.
Następnie kapelusze napełniać kremem i przykryć ciastem imitującym blaszkę z otworkiem. W środek powkładać trzonki i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Smacznego :)
W między czasie można przygotować krem ze śmietany 30 % i serka mascarpone.
Ciasto wyjąć i podzielić na trzy części, z części na kapelusze rozwałkować na 0,5 cm i wycinać kółka i umieścić na odwróconych do góry dnem foremkach do babeczek posmarowanych i obsypanych mąką lub bułką tartą.
Z części ciasta przeznaczonej na blaszki rozwałkować na kilka milimetrów i wycinać kółka mniejsze od średnicy foremek na babeczki. W środku kółka wyciąć otwór na trzonki (można zrobić grubą słomką ).
Z ostatniej części uformować wałeczki imitujące trzonki, dół trzonków zamoczyć w białku i posypać makiem. Ułożyć na blaszce wszystkie części grzybków i piec w piekarniku około 10 -15 minut na złoty kolor.
Wystudzić i kapelusze zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki oleju lub przygotowanej polewie, posypać pokrojonymi drobno orzechami włoskimi i odstawić do zastygnięcia do lodówki.
Następnie kapelusze napełniać kremem i przykryć ciastem imitującym blaszkę z otworkiem. W środek powkładać trzonki i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Smacznego :)
SylaUla
ajrinwu
jagoda59