jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Grzybki z ciasta kruchego, nadziewane masą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Takie grzybki zachwycą gości, pięknie wyglądają na stole. Trudno czasem odróżnić, czy to prawdziwy z lasu grzybek na talerzu, czy z ciasta.

Grzybki z ciasta kruchego, nadziewane masą Więcej zdjęć (11)

Składniki:

Grzybki z ciasta kruchego, nadziewane masą

ciasto:

masa:

  • serek mascarpone 1 szt.
  • śmietana 30 % 300 ml
  • cukier puder 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Grzybki z ciasta kruchego, nadziewane masą
Mąkę przesiać na stolnice z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier waniliowy, sól, masło i posiekać nożem. Wybić jajko, zamieszać łyżką, dodać śmietany i wyrobić ciasto. Owinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. 

W między czasie można przygotować krem ze śmietany 30 % i serka mascarpone. 

Ciasto wyjąć i podzielić na trzy części, z części na kapelusze rozwałkować na 0,5 cm i wycinać kółka i umieścić na odwróconych do góry dnem foremkach do babeczek posmarowanych i obsypanych mąką lub bułką tartą. 

Z części ciasta przeznaczonej na blaszki rozwałkować na kilka milimetrów i wycinać kółka mniejsze od średnicy foremek na babeczki. W środku kółka wyciąć otwór na trzonki (można zrobić grubą słomką ).

Z ostatniej części uformować wałeczki imitujące trzonki, dół trzonków zamoczyć w białku i posypać makiem. Ułożyć na blaszce wszystkie części grzybków i piec w piekarniku około 10 -15 minut na złoty kolor.

Wystudzić i kapelusze zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki oleju lub przygotowanej polewie, posypać pokrojonymi drobno orzechami włoskimi i odstawić do zastygnięcia do lodówki.

Następnie kapelusze napełniać kremem i przykryć ciastem imitującym blaszkę z otworkiem. W środek powkładać trzonki i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Smacznego :)
Grzybki z ciasta kruchego nadziewane  masą
Z podanych składników wyrobić ciasto, posiekać z masłem lub z margaryną
Grzybki z ciasta kruchego nadziewane  masą
Podzielić na trzy części i włożyć do lodówki na 30 minut .
Grzybki z ciasta kruchego nadziewane  masą
ubić śmietankę 30% z cukrem pudrem i dodać serek mascarpone
Grzybki z ciasta kruchego nadziewane  masą
Wykroić krążki i układać na foremkach z babeczek na odwróconych do góry dnem
Grzybki z ciasta kruchego nadziewane  masą
wykrawać mniejsze krązki i zrobić otworek grubą słomką
Grzybki z ciasta kruchego nadziewane  masą
Z trzeciej części zrobić nóżki i dół zamoczyć w białku i maku
Grzybki z ciasta kruchego nadziewane  masą
wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor
Grzybki z ciasta kruchego nadziewane  masą
nogi i krążki z otworkiem też wstawić i piec w 190 stopniach na złoty kolor
Grzybki z ciasta kruchego nadziewane  masą
Kapelusze polać poewą kakaową lub czekoladową i napełniać przygotowaną msą
Grzybki z ciasta kruchego nadziewane  masą
dołączyć do całości nogę grzybka i posypać orzechami włoskimi