Sposób przygotowania:
Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem
Grzyby obgotować w lekko osolonej wodzie i pokroić. Co dało objętość pół szklanki. Wrzucić na suchą patelnię i smażyć, aż woda odparuje i lekko się przyrumienią. Odłożyć. Można smażyć od razu surowe grzyby. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i na niewielkiej ilości oleju podsmażyć. Odłożyć. Cebulę drobno pokroić i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklić. Wsypać suchy ryż i prażyć mieszając. Kiedy ryż zacznie się przyrumieniać wlać jedną chochlę gorącego bulionu. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować. Kiedy płyn zostanie wchłonięty wsypać pokrojony jarmuż. Przemieszać i wlać następną chochlę bulionu. Kiedy jarmuż straci na objętości dodać marchewkę i grzyby. Znów gotować pod przykryciem i tak, aż wszystko będzie miękkie. Powinno to trwać ok 20-25min. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Można zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem risotto jeszcze ok 5min. Wtedy ryż "dojdzie". Smacznego!
weronikaS