SUPERPRZEPIS

Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem

  • 1
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem Więcej zdjęć (5)

Risotto z grzybami leśnymi, marchewką i jarmużem, który wspaniale wkomponował się w to tradycyjne włoskie danie. Bardzo smaczne. Polecam!

Składniki:

Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem

 

Sposób przygotowania:

Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem
Grzyby obgotować w lekko osolonej wodzie i pokroić. Co dało objętość pół szklanki. Wrzucić na suchą patelnię i smażyć, aż woda odparuje i lekko się przyrumienią. Odłożyć. Można smażyć od razu surowe grzyby. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i na niewielkiej ilości oleju podsmażyć. Odłożyć. Cebulę drobno pokroić i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem zeszklić. Wsypać suchy ryż i prażyć mieszając. Kiedy ryż zacznie się przyrumieniać wlać jedną chochlę gorącego bulionu. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować. Kiedy płyn zostanie wchłonięty wsypać pokrojony jarmuż. Przemieszać i wlać następną chochlę bulionu. Kiedy jarmuż straci na objętości dodać marchewkę i grzyby. Znów gotować pod przykryciem i tak, aż wszystko będzie miękkie. Powinno to trwać ok 20-25min. Pod koniec doprawić solą i pieprzem. Można zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem risotto jeszcze ok 5min. Wtedy ryż "dojdzie". Smacznego!
Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem
Obgotowane grzyby pokroić i podsmażyć na patelni.
Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem
Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej i smażyć.
Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem
Do zeszklonego ryżu dodać pokrojony jarmuż.
Grzybowe risotto z marchewką i jarmużem
Kiedy jarmuż straci na objętości dodać grzyby i marchewkę.