WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Grzybowy rosół z wędzonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Niezwykle aromatyczna, jesienna zupa. Bulion grzybowo - warzywny z dodatkiem wędzonych śliwek. Podawany najlepiej z domowym makaronem lub zacierkami.

Grzybowy rosół z wędzonymi śliwkami

Składniki:

Grzybowy rosół z wędzonymi śliwkami

 

  • 2 garści suszonych grzybów
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 0,5 selera
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • ok 10 wędzonych śliwek
  • 3 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 5 łyżek oleju
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Grzybowy rosół z wędzonymi śliwkami

Grzyby

Grzybowy rosół z wędzonymi śliwkami
Najlepiej wybrać różne rodzaje grzybów leśnych.

Suszone grzyby płuczemy i nalewamy wodą na ok 3 godziny. Po tym czasie odcedzamy, płuczemy i przekładamy do garnka i zalewamy sporą ilością wody.

Warzywa

Grzybowy rosół z wędzonymi śliwkami
Im więcej grzybów i warzyw dodamy, tym zupa będzie mocniejsza.

Warzywa obieramy i myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. wrzucamy warzywa i chwilę podsmażamy. Razem z całym tłuszczem przekładamy do grzybów. Dodajemy natkę pietruszki, wędzone śliwki, ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy na wolnym ogniu.

Gotowanie

Grzybowy rosół z wędzonymi śliwkami
Zupę gotujemy dość długo, aż grzyby odpowiednio się wygotują.

Zupę gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 godziny, na koniec doprawiając mocno pieprzem i solą. Podajmy z makaronem lub zacierkami, najlepiej domowymi.