eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Zupa Eli z podgrzybków zajączków

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowałam pyszną zupę z podgrzybków zajączków usmażonych razem z cebulką na maśle. Zupę ugotowałam na rosole drobiowym.

Zupa Eli z podgrzybków zajączków

Składniki:

Zupa Eli z podgrzybków zajączków

grzyby

pozostałe składniki

  • 3 litry rosołu z kurczaka
  • 3 marchewki ugotowane w rosole
  • 1 pietruszka ugotowana w rosole
  • 1/4 średniego selera ugotowanego w rosole
  • 8 dużych ziemniaków
  • 1 kubek śmietany kremówki 30 % - 330 g
  • natka pietruszki do dekoracji

zasmażka

przyprawy

Sposób przygotowania:

Zupa Eli z podgrzybków zajączków

przygotowanie grzybów

Zupa Eli z podgrzybków zajączków
Oczyszczone podgrzybki pokroić w plasterki.

Grzyby oczyścić i pokroić w plastry.

przygotowanie grzybów cd

Zupa Eli z podgrzybków zajączków
Pokrojoną cebulę podsmażyć na roztopionym maśle.

Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło dodać cebulę i chwilę smażyć.

przygotowanie grzybów cd

Zupa Eli z podgrzybków zajączków
Pokrojone podgrzybki dodać do podsmażonej cebuli.

Do przesmażonej cebuli dodać grzyby.

przygotowanie grzybów cd

Zupa Eli z podgrzybków zajączków
Usmażyć grzyby z cebulą oprószone pieprzem i solą.

Grzyby z cebulą oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.

przygotowanie warzyw

Zupa Eli z podgrzybków zajączków

.Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.

przygotowanie warzyw cd

Zupa Eli z podgrzybków zajączków

Jarzyny zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.

przygotowanie zupy

Zupa Eli z podgrzybków zajączków

Do garnka wlać rosół i zagotować. Do wrzącego rosołu dodać grzyby z cebulą i ziemniaki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy dodać tarte jarzyny i zagotować. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Śmietanę wlać do osobnego garnka, dodać kilka chochli gorącej zupy, wymieszać, wlać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Rozlać zupę na talerze i udekorować natką pietruszki.

Smacznego!