Sposób przygotowania:
Zupa Eli z podgrzybków zajączkówprzygotowanie grzybów
Grzyby oczyścić i pokroić w plastry.
przygotowanie grzybów cd
Cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić masło dodać cebulę i chwilę smażyć.
przygotowanie grzybów cd
Do przesmażonej cebuli dodać grzyby.
przygotowanie grzybów cd
Grzyby z cebulą oprószyć solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie warzyw
.Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
przygotowanie warzyw cd
Jarzyny zetrzeć na tarce z dużymi oczkami.
przygotowanie zupy
Do garnka wlać rosół i zagotować. Do wrzącego rosołu dodać grzyby z cebulą i ziemniaki. Gotować aż ziemniaki będą miękkie. Do zupy dodać tarte jarzyny i zagotować. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Zasmażkę dodać do zupy i zagotować. Śmietanę wlać do osobnego garnka, dodać kilka chochli gorącej zupy, wymieszać, wlać do zupy i zagotować. Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i maggi. Rozlać zupę na talerze i udekorować natką pietruszki.
Smacznego!
danielek
eli_555
Dziękuję. U mnie co rok rosną w ogródku i na podwórku.