mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Grzybowy sos

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sos grzybowy na bazie suszonych grzybów

Grzybowy sos

Składniki:

Grzybowy sos

 

Sposób przygotowania:

Grzybowy sos
Grzyby myjemy i zalewamy zimną wodą. Pozostawiamy, aż grzyby napęcznieją. W wodzie, w której moczyły się grzyby gotujemy je do miękkości. W razie potrzeby dolać wody w trakcie gotowania, aby było jej ok. 500 ml (jeśli zbyt dużo jej wyparowało). Miękkie grzyby wyjmujemy, odcedzamy i bardzo drobno kroimy. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy uważając, aby jej za bardzo nie przyrumienić (bez tłuszczu). Wsypujemy dwie łyżki mąki, zasmażamy. Rozprowadzamy wywarem grzybowym oraz śmietaną. Zagotowujemy i mieszamy kilka minut. Przyprawiamy pieprzem i solę do smaku. Pietruszkę drobno siekamy. Dodajemy do sosu w dość sporej ilości i mieszamy. Sos podajemy na gorąco np. do kasz z surówkami.

Tagi:

grzyby