edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Grzyby marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Najprostszy przepis na marynowane grzyby leśne, który odziedziczyłam po swojej babci. Już od lat przygotowuję je w ten właśnie sposób.

Grzyby marynowane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Grzyby marynowane

 

 

Sposób przygotowania:

Grzyby marynowane
Słoiczki umyć, wyparzyć wrzątkiem i osuszyć, lub wyprażyć w piekarniku (15 minut w temperaturze 110 stopni z termo obiegiem). Grzyby oczyścić, umyć, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, posolić i gotować 20 minut. Odcedzić na sicie. Do każdego słoiczka wrzucić liść laurowy i 2-4 ziela angielskie. Gorące grzyby rozłożyć do słoiczków, nie napełniając ich do końca. Składniki zalewy zagotować, wrzącą zalać grzyby, słoiczki zakręcić, odstawić na 10 minut do góry dnem. 
Grzyby marynowane
Grzyby oczyścić i dokładnie umyć, w razie potrzeby zmieniając wodę kilkakrotnie.
Grzyby marynowane
Grzyby zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, posolić i gotować 20 minut.
Grzyby marynowane
Ugotowane grzyby osączyć na sicie, rozłożyć do słoików.
Grzyby marynowane
Składniki zalewy zagotować, wrzącą zalać grzyby, słoiczki zakręcić, odstawić na 10 minut do góry dnem.

Tagi:

grzyby